Augusti-September 2006

Stackars sjuåringen blir väckt till Ja Må Han Leva - i bilen på gårdsplanen........


Nu börjar det likna något - farmor Gun har dukat till födelsedagsfirande


Adam och William leker med presenterna, riddare och riddartorn. Inte var det så länge sedan Adam var så liten?!


Svekhult i sensommarskrud


Flickorna vid ån har fortfarande semester


Gemma intet ont anande om vad som är på väg att flyga in i rumpan på henne. Skön promenad på Ulfs stubbåker.

I Svekhult är det inte riktigt som det brukar. Farfar Curt gjorde sig illa i ryggen under vedkapningen, och var i princip helt orörlig under flera dagar. Nu är det tre veckor sedan han gjorde illa sig, och är fortfarande inte alls bra. Senaste veckan har han fått några cortisonsprutor, vi får verkligen hoppas att det finns ett slut på eländet. Man blir smärtsamt medveten om hur mycket av sysslorna på gården som utförs av farfar Curt i sådant här läge - elda i pannan, klippa gräset mm. Det är ju tur att fåren än så länge inte behöver fodras.

Apropå foder till fåren så blir får-året 2007 inte heller det som det brukar. De sista åren har vi köpt ensilage av grannen Ingvar istället för att ta själva, vilket har fungerat kanonbra. Dels blir det totalt sett billigare än att hålla alla maskiner igång för endast 15-16 balar, dels blir foderkvalitén så mycket bättre när det är anpassat till mjölkproduktion. Våra finullstackor behöver absolut högvärdigt foder eftersom de får så många lamm.
Nu har ju Ingvar inte kunnat ta in tillräckligt med foder ens till sina djur i år pga den torra sommaren, och har varit tvungen att köpa in restprodukter från sockerbetsproduktion i Skåne för att täcka upp. M a o finns det inte tillräckligt för att vi skall kunna köpa det vi behöver av honom, och eftersom foderbristen är lika i hela regionen (ja hela södra Sverige...) så blir ju priserna högre om man ens kan få tag på något.

Ett par ton hö har införskaffats från Veronicas svåger som lade ner sin mjölkproduktion i våras. Detta räcker till tackorna, men inte till lammande finullstackor. Vi har övervägt alternativen - betäcka senare för sommarlamning, bara betäcka hälften, halvera antalet tackor eller inte betäcka alls. Efter några överläggningar enades alla om att bästa alternativet är att inte betäcka alls i år. 

Det känns ju lite trist, men det finns fördelar också. Nu finns planer på att renovera lite i ladugården - måla om, bygga om storboxen och foderbordet, dra ny el mm 
Och Basta som ligger i vallhundsutbildning behöver mycket träning det närmaste året, då passar det bra att inte behöva göra uppehåll för högdräktighet och lamning.
Det är som dom säger i Stockholm, bara att "gilla läget"!

Slakt av lamm och även då baggen bokades, och hämtning sattes sent om sider till den 10:e september - på Williams sjuårsdag! Klockan halv tio på lördagskvällen ringde de från slakteriet och ville hämta kl sju på morgonen istället för klockan tio. Morgan stod på mässa i Jönköping, så det vara bara att lyfta över den sovande William i bilen och köra till Svekhult klockan sex på morgonen. Lammen och baggen föstes motvilligt in i ladugården, lastbilen kom och lastade, därefter kunde Veronica sätta sig i bilen och sjunga Ja Må Han Leva för den trötte sonen. Därefter hade de lite födelsedagsmys med chokladpudding med ljus i, och lite presentöppning - fortfarande sittande i bilen! Farfar Curt var visserligen vaken, men resten av huset (Gun och Adam) sov fortfarande sött. Gun kände sig lite snopen över att ha missat både slakthämtningen och halva födelsedagsfirandet innan hon vaknade till liv, men tog snart igen det hela med en jättegod födelsedagsmiddag och hennes goda princesstårta framdukat tillsammans med bordsflagga dagen till ära.

Flickorna skall snart flyttas hem från ån, och någon betäckning väntar alltså inte. Helt ledigt får de ju ändå inte, eftersom de skall flyttas runt i hagen av Basta och hennes kurskamrater någon dag i veckan.

Ulfs skörd blev inte bättre än någon annans, men allt är iallafall ordentligt skördat och kvar är bara de för hösten karakteristiska stubbåkrarna. Det är något visst med en stubbåker, och när Veronica nu inte längre kan avverka dem i snabb galopp på en häst som i yngre dagar, så får det bli sköna promenader med galopperande hundar istället. Det är inte dumt det heller!


Se tidigare månader: Februari 2006    Mars 2006    April 2006   Maj 2006   Juni 2006   Juli 2006