Februari 2006

Det är kallt och snö också i Svekhult........

Pappa Ulf och bävrarna fäller träd för fullt. Enda skillnaden är väl att bävrarnas arbete inte är riktigt sanktionerat från ledningen.......

Flera stora träd är fällda av bävrarna rakt ut i ån, och ligger för närvarande med trädkronan på isen. De blir inte lätta att komma åt, eftersom marken ner mot åkanten lutar halsbrytande. "Mixed emotions" - det är inte lätt att röja upp efter bävrarna, men samtidigt lite kul att de finns där.
William hittade iallafall ett bärbart bevis på deras arbete i form av klenare trädstam, som han kunde ta med och visa sin fröken.
Nu är vi bara lite oroliga för hur det skall gå med Mårten och Adams förtöjningsplats till båten, som ni ser är det inte mycket kvar av den.

Pappa Ulf arbetar mer systematiskt än bävrarna med att röja utmed bäckravinen, så att fåren kan släppas på och hålla öppet och fint även där. Det är dock tungt att arbeta i den djupa snön, vilket även Ulf´s hund Sassa håller med om. Det får bli lite trädfällande och mycket kelande med hunden om de skall orka med.........

Fåren har blivit berövade på all ull, och står nu alldeles nakna mitt i smällkalla vintern. Det är tur att Veronica går på fårkurs och får lära sig att nedre kritiska temperaturen för får ligger på -30 grader, vilket damerna ifråga dock inte verkar tro på riktigt - kallt är det.......
Så här är det dock varje år, de måste ju klippas i god tid innan lamningen för hygienens skull samt att de lättare får i sig allt foder de behöver äta under högdräktighet och digivning. Men, som farfar Curt alltid säger, blir det kallt någon gång på året så blir det det när fåren klipps, och blir det snöstorm någon gång så blir det när lammen föds!

Vallhunden Gemma är arbetslös så här års, och får nöja sig med hänga med i pysslet i ladugården.

Farmor Gun och farfar Curt går för närvarande på enbart underhållsdrift, och det eventuella underhåll som skall göras får isåfall göras mellan OS-sändningarna på TV. Det kan också ses som uppladdning inför vad som komma skall, med passning av lammande tackor, de obligatoriska flasklammen och allt därtill.