April 2006

Äntligen börjar våren komma till Svekhult! Alla får lite extra fart i benen - Gemma, Bettan och Sassa far omkring som torra skinn både inne och ute. Gemma passar dessutom på att öva upp sina strängaste miner och pedagogiska (?) tillrättavisningar på stackars Bettan, nu när valpen snart kommer till familjen. En Working Kelpie-valp kan väl inte vara värre än en Jack Russell-valp - eller kan den det?

Även i ladugården är det fullt med bus, vad annat kan det bli med 22 ystra lamm som alltid är där de INTE skall vara, dvs på foderborden, under fötterna eller varför inte i ansiktet på William?

Lammbars-gänget vägdes vid ca 30 dagars ålder, den lättaste vägde 13kg och den tyngsta 17kg! Som tack för det så drogs genast mjölken in, och de hänvisas nu till enbart kraftfoder (Lammfor). Lamm som föds upp på mjölkersättning skall avvänjas när de vuxit minst 10kg från födelsevikten, och avvänjningen skall ske abrupt för att tvinga dem att komma upp i kraftfoderkonsumtion.

Även lammen som går hos sina mödrar har vuxit mycket bra hittills, så nog kan man säga att "lammbars-försöket" så här långt ser väldigt lyckat ut. Alla är jämna och fina med runda kroppar, och tackorna håller hullet bättre. Juvren ser också väldigt fina ut.

Under påskhelgen sattes staketen upp, och tackorna avmaskades. Så på annandagen påsk kom då den stora dagen som farmor Gun väntat på - dags för lammen att komma ut på välkomstbete! (Välkomsbete = bete som inte betats senare än ett år tillbaka, dvs sk. parasitfritt bete)
Även i år var farmor mer entusiastisk än fåren - varför gå ut och riskera att missa nästa fodergiva inne i den varma trygga ladugården? Dessutom är det MYCKET besvärligt att hålla ordning på de små ligisterna ute i hagen, vem hör till vem och fick jag med mig bägge ut? Kaos i ullfabriken!

Efter en stund började dock saker och ting lugna ner sig, och flickorna njöt av vårsolen som tittade fram emellanåt. Veronica och William satt länge på en uppochned vänd hink och njöt av synen, med lamm som studsade fram på styva ben i glädje över de nyvunna ytorna.

Ulf har så smått börjat förbereda vårbruket, och farmor Gun´s rumpa ses allt oftare sticka upp i rabatterna.

Farfar Curt däremot, har fått tid för operation av sin starr i maj månad. I brevet som kom med kallelsen fanns förhållningsregler efter operationen som bla förbjöd "trädgårdsarbete med mera.". Farfar Curt tar detta förbud på största allvar, och just det där "med mera" kan man givetvis tolka in det mesta i om man vill - tex ladugårdsarbete, städning, matlagning, veckohandling osv. Så nu har han redan börjat att dra ner på sina åtaganden "för att vänja sig", och vad man än ber honom om så hänvisar han till att det får bli år 2007.......................

Se tidigare månader: Februari 2006    Mars 2006